Vi på Cascade önskar våra kunder, samarbetspartners och vänner en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Tunekipet var det första vikingaskepp som grävdes fram och på den tiden var arkeologerna inte lika noggranna som de är idag vilket ledde till att skeppet fick en del skador. Sedan några år har Vikingskipmuseet använt ATOS 3D-scanners från GOM för att noggrant dokumentera de skepp som finns här plus alla de andra hundratals föremål från vikingatiden. 

Vår workshop "Kvalitetskontroll av mindre detaljer" som vi höll 19/10 blev välbesökt. Vi vill här tacka alla deltagare för intresset av Optisk mätteknik.

GOM har tagit fram ett utbildningsmaterial som innehåller teoretiska- och praktiska övningar inom materialtestning. I paketet ingår även GOM Correlate vilket är en gratis programvara för Digital Image Correlation ( DIC ) och 3D-rörelseanalyser. 

GOM håller just nu på att flytta sitt huvudkontor till en ny byggnad som ligger i den södra delen av Braunschweig. Tidigare var verksamheten spridd på några olika adresser i Braunschweig men nu samlas allt inom ett område på 8 hektar. 

GOM har tagit fram ett nytt koncept med namnet Robogrammetry när det gäller 3D-scanning av större komponenter som karosser etc. Utmaningen har varit att finna en metod som innebär att scanningen kan göras noggrann med så lite preparationsarbete som möjligt. 

Nu har GOM släppt ett nytt ARAMIS-system för testning i 3D och prissättningen är för den lilla plånboken. Systemet innhåller kameror på 2,3 MPixel vilka kan arbeta vid 100-130 Hz bildtagning med fullt antal pixlar och med en 1/4 av antalet pixlar kan systemet ta bilder vid 450 Hz. Kamerorna är av CMOS typ och har USB3 kommunikation.

GOM har från och med nu gått över till att varje sommar släppa en ny programvaruversion som får namnet det år versionen släpps vilket innebär att årets nya version på programvara heter 2016.

GOM har från och med nu gått över till att varje sommar släppa en ny programvaruversion som får namnet det år versionen släpps vilket innebär att årets nya version på programvara heter 2016.
För området Testning har ARAMIS 2016 fått en hel del nyheter vilka vi här kortfattat beskriver.

Det finns tre stora tillverkare av växelkomponenter till cyklar i världen (Shimano, SRAM och Campagnolo) där SRAM är en med ca 3.500 anställda. Alla som cyklar vet hur viktigt det är att växlarna fungerar som de skall och då är det viktigt att komponenterna håller hög klass vilket medför att de har toleranser som måste kontrolleras på ett bra sätt.

En av finesserna med en ATOS ScanBox är "Auto Teaching". "Auto Teaching" är en mycket kraftfull samling av funktioner för att göra programmeringen av en automatisk 3D-scanning så enkel och riktig som möjligt och innebär i korthet följande

Nu kan gratisprogramvaran även analysera CT (Computer Tomography) data. CT-data kan direkt importeras i GOM Inspect och de flesta standardformat som *.vgi, *.vgl, *.pcr, *.exv eller *.rek fungerar. Svårigheten att analysera CT-data har härmed blivit enklare (och billigare).

Efter succen med en bra bit över 300 ScanBox levererade visade GOM i förra veckan de två nya ScanBox-serierna 7 och 8. De nya serierna 7 och 8 finns redan i drift hos ett antal olika kunder.

Som det första steget i en rad kommande nyheter inom testområdet lanserar nu GOM ett nytt ARAMIS-system med namnet ARAMIS 3D Camera. Speciellt intressant för detta system är en ny lösning de kallar för "Light management".

Nu finns en en egen webbsida för den nya gratisprogramvaran GOM Correlate. GOM Correlate är en programvara för utvärdering av DIC (Digital Image Correlation) mätningar. Det kan vara mätningar av töjningar för ett material, mätningar av ett objekts deformationer i 3D etc. Mätningarna kan ske under långsamma eller snabba förlopp.

Opel har som en av de första investerat i en ny typ av ATOS ScanBox. De nya modellerna av ATOS ScanBox heter 7-serien och 8-serien och finns i några olika kombinationer för att kunna digitalisera objekt upp till en storlek av helbilskaross med dubbla robotar arbetande simultant.