Noggrann 3D-scanning under vatten

Ni kanske har sett filmen från Vattenfall i sociala medier den senaste tiden där Ringhals söker Trainees. Projektet Cascade och Ringhals startade för snart 10 år sedan tillhör ett av de mest intressanta vi råkat ut för. Vi fann en lösning tillsammans med Ringhals innovativa team för att kunna 3D-scanna noggrant en bra bit ned i en reaktor på Ringhals. Utmaningen var dels att kunna 3D-scanna flera meter under ytan i ett vatten med speciella förutsättningar men också att kunna veta hur noggrant resultatet blev.

Vi använder ett ATOS-system som i dessa speciella förhållanden mäter med en noggrannhet som är lika med tjockleken på ett hårstrå.

Ringhals.png

Vi har sedan starten för snart 10 år sedan utfört flertalet mätningar i flera reaktorer på Ringhals och det är precis som Fredrik säger i videon att ingen annan har lyckats mäta på detta sätt med den här noggrannheten. Videon ser du i länken här

nyheterBörje Larsson