Innovationer från GOM

3D-scanning har funnits på marknaden sedan mitten av 90-talet. Cascade har varit en partner till GOM sedan 1999. Vi har under den här tiden sett att tekniken gått framåt men frågan är hur innovativa har GOM varit? Vad har GOM varit först med inom 3D-scanningsområdet.

Två-kameraprincipen
En av anledningarna till att använda två kameror och en projektor är att systemet kan kontrollera eventuella störningar i mätningen så att mätresultatet alltid blir bra.

Helautomatisk fotogrammetri
Fotogrammetrisystemet TRITOP har funnits länge på marknaden och kan mäta fler saker än vad man kan tro.

ATOS XL
För att nå mycket bra noggrannhet vid scanning av större föremål används fotogrammetri tillsammans med scanning på ett sömlöst sätt i ett ATOS XL system.

Heterodyne projektormönster
GOM var tidigt ute med att använda en teknik som kallas för Heterodyne för det mönster som läggs ut av projektorn för att nå bra noggrannhet och detaljrikedom på scanningsresultatet.

ATOS IIe Arc lamp
Var en kraftig ljuskälla som användes i projektorn i tidigare system för att minska påverkan av omgivande ljus.

GOMs Triple Scan funktionalitet
Var ett stort genombrott för att framförallt bättre kunna scanna blanka objekt plus minska antalet scanningstagningar på komplicerade objekt.

Blue light tekniken
För att på ett bra sätt kunna scanna objekt i olika omgivande ljusförhållanden.

Gratis GOM Inspect
Inte bara en viewer utan en programvara för att utföra kvalitetsrapporter på 3D-scannade objekt.

VMR
Den virtuella miljön (Virtual Measuring Room) för att kunna utföra automatiska 3D-scanningar off-line och on-line.

Autoteaching
I VMR finns en funktionalitet som automatiskt skapar ett robotprogram beroende på vad som skall 3D-scannas. Användaren behöver därmed ingen kunskap om robotar för att kunna skapa en automatiserad 3D-scanning.


ATOS ScanBox
GOM såg möjligheten att ha en nyckelfärdig automatiserad 3D-scanningslösning istället för att skapa ett automationsprojekt som kostar mer pengar och tar tid att implementera.

ATOS ScanBox 7 och 8 serie
I ScanBox 7 och 8 serie infördes en vertikal förflyttning av robot med sensor för att kunna använda mindre och billigare robotar som enkelt kan komma in och scanna under och inuti en kaross. Dessutom i 8 serien arbetar 2 robotar simultant och levererar scanningsresultat till en enda modell.

10 GigE
Då det är stora datamängder som måste transporteras under en 3D-scanning är det viktigt att överföringshastigheten är hög mellan scanner och dator.

Vad blir nästa innovation?

nyheterBörje Larsson